Gruzja od kuchni! - Warsztaty gotowania

21.06.2018, 17:00-19:00

"Wszystko – klimat, krajobraz i obyczaje – namawia, żeby przysiąść w cieniu, łyknąć wina, odetchnąć i pomyśleć: fajnie tu.Piękny to kraj, Gruzja.” Tak pisał o Gruzji Ryszard Kapuściński. A jak jest naprawdę?

Gruzińskie dania cechuje prostota, tradycja i naturalne, najlepszej jakości składniki. Warsztaty pod okiem Nikoloza Kavelashvili to nie tylko lekcja gotowania, ale przede wszystkim spotkanie z gruzińską kulturą ucztowania! Natura gruzińskiej kuchni i związane z nią zwyczaje odzwierciedlają serdeczność tamtejszych ludzi, ich zmiłowanie do pielęgnowania relacji oraz celebrowania życia. Poczuj czar tradycyjnej gruzińskiej biesiady – supry – i ciesz się smakiem kulinarnych arcydzieł Kaukazu!

Menu:

  • Starter: Czerwona słodka papryka faszerowana sosem orzechowym razem z Mczadi (gruziński placuszek z mąki kukurydzianej)
  • Danie główne: Adżapsandali (gruzińskie misz-masz warzywny) razem z Lawaszi (chleb gruziński); Adżapsandali to typowy gruziński „chaos” z duszonych warzyw. Jej wersji jest sporo, ale podstawę zawsze stanowią bakłażany. Jest to więc potrawa zdecydowanie dla osób lubiących to warzywo
  • Deser: Pelamuszi (kasza z soku winogronowego) Przyrządzane na bazie Badagi, czyli wyciśniętym i skondensowanym przez gotowanie soku z winogron, który służy później do wyrobu powyższej cudowności.

Warsztaty to również okazja do uzyskania porad na temat wyjazdów turystycznych i samodzielnego przygotowania wyprawy oraz poznania specyfiki Kaukazu – zarówno piękna dzikich krajobrazów, jak i obyczajowości zamieszkujących go ludzi.

Cena obejmuje degustację win.

Prowadzący: Nikoloz Kavelashvili

Nikoloz Kavelashvili - tłumacz, dyplomata specjalizujący się w stosunkach międzynarodowych, entuzjasta kultury Gruzji. Od kilku lat mieszka we Wrocławiu, gdzie rozpoczął studia doktoranckie. W Polsce - jak mówi – szuka wyzwań i pragnie dzielić się swoimi umiejętnościami, niesamowitą historią i tradycjami swojego kraju.

Cena:

99 zł

Ilość miejsc:

15

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin

ZAPISY ZAMKNIĘTE