Pracownia Food Design dla młodzieży z Kubą Korczakiem

18.04.2016, 16.00-19.00

Pracownia Food Design zaprasza na warsztaty, podczas których młodzież Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii nr 2 we Wrocławiu będzie miala okazję poznać tajniki pracy szefa kuchni Kuby Korczaka.

Podczas najbliższych warsztatów na talerzach wyląduje ptactwo dzikie i hodowlane, którego smak wyniesie Was na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Posłuchacie o różnych gatunkach, występowaniu, przechowywaniu oraz metodach obróbki cieplnej czyli przygotowaniu tychże. Drób skosztujecie w kilku odsłonach – surowy/pieczony/wędzony/parzony/gotowany. Będziemy trybować, filetować, skórować i siekać.

Program warsztatów

MENU:   przystawka: - carpaccio z wędzonej kaczki + carbonara na wiejskich jajach + cynamon + owczy ser + oliwa z truflamizupa: - zupa pho z bażanta + grzyby shitake + parzona cebula + makaron ryżowy + kolendra + dymka danie główne: - perliczka pieczona + esencja jabłkowa + minikopytka aromatyzowane kozim serem + puder rozmarynowy deser: - złociste naleśniki + twarożek aromatyzowany karmelem cytrynowym + truskawki + bazylia tajska
Partner: Zespół Elektrociepłowni Wrocławskich Kogeneracja S.A.  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. Warsztaty realizowane są w Pracowni Food Design i Pracowni Kids Design 3. edycji Laboratorium Designu i Sztuki współfinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Szersze informacje znajdziecie na: www.laboratoriumdesignuisztuki.pl  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Prowadzący: Kuba Korczak

Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia. Juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju. Wieloletni działacz Slow Food Polska oraz Slow Food Youth zaangażowany w promocję niepowtarzalnych i nieodkrytych regionalnych smaków. Twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.

W kuchni działa jedynie na najlepszych produktach nie uznając żadnych kompromisów. Po 14 latach ściśle związanych z gastronomią obecnie zajmuje się głównie realizacją wydarzeń kulinarnych (warsztaty, pokazy, degustacje).Prowadzi konsultacje oraz rewolucje w obiektach związanych w branżą oraz szkoli ich kadrę. W wolnych chwilach robi wyjątkowe cateringi dla wyjątkowych ludzi oraz instytucji. Ponieważ nieustanne zróżnicowanie jest jego motorem napędowym bez przerwy podróżuje, poszukuje, odkrywa, poznaje.

Więcej na facebook.com/kubakorczakgotuje oraz kubakorczak.pl.

Cena:

DARMOWE

Ilość miejsc:

15

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzwywy Komin

ZAPISY ZAMKNIĘTE