Slow Food na talerzu: Grzyby

05.09.2015, 18:00

Wrzesień to początek złotej polskiej jesieni i pora roku, na którą czekają wszyscy grzybiarze! Lasy wypełniają się aromatycznymi przysmakami, które są na wyciągnięcie ręki. Skarby runa leśnego są w polskiej – ale nie tylko -kuchni wykorzystywane od zawsze. Niezwykle aromatyczne i uwielbiane grzyby będą głównym bohaterem najbliższych warsztatów kulinarnych.

Pracownia Food Design przedstawia kolejny warsztat z cyklu Slow Food na Talerzu. Tym razem Szef Kuchni Kuba Korczak zabierze nas w podróż do kwintesencji smaku umami, którego grzyby są jednym z najdoskonalszym źródeł!

Przestrzeń Krzywego Komina wypełni się cudownym zapachem polskich borowików, maślaków i kurek.Oprócz dań z grzybów leśnych powstaną również eksperymentalne potrawy z twardnikiem japońskim, drzewnym uchem oraz płomiennicą zimową. Egzotyczne grzyby przyjadą do nas z rodzimych im krajów, a te nasze, dzikie zbierze dla Was sam Kuba Korczak.

 

Program warsztatów

Na dobry początek, będzie czekał na Was starter w postaci spring rollsów z grzybami mun , shitake i enoki, a w menu pojawią się:

• bruschetta z salsą pomidorową + carpaccio z borowików + tymianek cytrynowy

• puszyste placuszki z kurkami + mascarpone cytrynowe + chipsy z szałwi

• domowe pappardelle + kaczka + sos z podgrzybków + redukcja czerwonego wina + pangrattato z owczym serem i rozmarynem

• kozi ser + konfitura z antonówek i gruszek + oliwa truflowa + dzikie zioła

Prowadzący: Kuba Korczak

Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia. Juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju. Wieloletni działacz Slow Food Polska oraz Slow Food Youth zaangażowany w promocję niepowtarzalnych i nieodkrytych regionalnych smaków. Twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.

W kuchni działa jedynie na najlepszych produktach nie uznając żadnych kompromisów. Po 14 latach ściśle związanych z gastronomią obecnie zajmuje się głównie realizacją wydarzeń kulinarnych (warsztaty, pokazy, degustacje).Prowadzi konsultacje oraz rewolucje w obiektach związanych w branżą oraz szkoli ich kadrę. W wolnych chwilach robi wyjątkowe cateringi dla wyjątkowych ludzi oraz instytucji. Ponieważ nieustanne zróżnicowanie jest jego motorem napędowym bez przerwy podróżuje, poszukuje, odkrywa, poznaje.

Więcej na facebook.com/kubakorczakgotuje oraz kubakorczak.pl.

Cena:

180 zł 150 zł

Promocja trwa do 4.09.2015!

Ilość miejsc:

15

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin, Dubois 33-35A, Wrocław

ZAPISZ SIĘ

informacja o zapisach
w treści opisu warsztatów