KUCHNIA PORTUGALII

06.11.2020, 18:00 - 21:00

Uwielbiasz jeździć w różne zakątki świata i będąc na miejscu rozkoszować  się lokalnymi specjałami? Zapraszamy na kulinarną podróż po smakch Portugalii. Na warsztatatch przygotujemy esencjonalny bulion z kolendrą, wieprzowinę w zaskakującym połączeniu  z owocami morza oraz na osłodę karmelowy deser. Taki zestaw potraw to cały kalejdoskop smaków. Bom proveito!

Menu:

  • Sopa alentejana – zupa z kolendry, z regionu alentejo z jajkiem po benedyktyńsku
  • Carne de Porco à Alentejana – mięso wieprzowe z małżami
  • Baba de camelo – krem karmelowy

Prowadzący: Janusz Stanisław Andrasz

Spędził 10 lat swojego życia w Portugalii. Po powrocie do Polski napisał dla wydawnictwa Express Map trzy przewodniki: Lizbona, Porto i o całej Portugalii, które ukazały się również we Francji. Prowadzi najstarszy w polskiej blogosferze blog poświęcony Portugalii – Luzomania, oraz drugi – Andrasz Kulinarnie, dedykowany tematyce kulinarnej - andrasz-kulinarnie.blog.pl, gdzie łączy to, co najlepsze z portugalskiej i kresowej kuchni, na której został wychowany. Popularyzuje Portugalię, jej historię, kulturę, kuchnię i wina, zarówno pisząc o tym (m.in. w Magazynie Smak, w Magazynie Podróże, czy na internetowym portalu ugotuj.to), jak również organizując warsztaty kulinarne, czy urządzając portugalskie kolacje (jak np. dla polskich blogerów w rezydencji ambasador Portugalii w RP). Współpracował również przy przygotowaniu polsko – portugalskiej kolacji w Atelier Amaro, którą przygotowali Wojciech Modest Amaro i jego portugalski kolega, Vitor Matos. Uczestniczyli w niej polscy dziennikarze i celebryci, tacy jak m.in. Marcin Kydryński, Piotr Kraśko, Szymon Majewski, Grażyna Wolszczak, czy Łukasz Jakóbiak.

Cena:

150 zł

Ilość miejsc:

14

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin, Dubois 33-35A, Wrocław

ZAPISY ZAMKNIĘTE