Przygody małych kucharzy. Zimowe warsztaty kulinarne

08-12.02.2016, 7:30 - 16:30

Warsztaty przeznaczone dla dzieci od 6 do 13 lat.

Cena przy zapisie na jeden dzień to 110 zł.

Istnieje możliwość zapisu na pojedyncze warsztaty - 49 zł.

PROMOCJA: Przy zapisie rodzeństwa  80 złotych taniej od łącznej kwoty.

Warsztaty kulinarne w Krzywym Kominie to seria zajęć zorganizowanych z dbałością o bezpieczeństwo, dzieci odkryją, że gotowanie nie musi być tylko zwykłą, codzienną czynnością. Wręcz przeciwnie! Okaże się, że samodzielne przygotowywanie posiłków może sprawiać wielką przyjemność. Warsztaty kulinarne przeniosą najmłodszych do świata kolorów, przypraw, smaków i zapachów. W tym świecie rządzą dzieci, które na tydzień wcielą się w role szefów kuchni.

 

Cena obejmuje:

  • opiekę profesjonalnych opiekunów przez 8,5h dziennie (od 8-16:30)
  • fascynujące wycieczki
  • multidyscyplinarne warsztaty kreatywne
  • gry i zabawy na świeżym powietrzu
  • codziennie 7 godzin kreatywnych zajęć
  • wodę, soki i ciepłe napoje podczas warsztatów
  • pełne wyżywienie.
 

PLAN DNIA KREATYWNYCH FERII W KRZYWYM KOMINIE:

7:30 – 8:30 Czas na przyjście dzieci, zabawy integracyjne

8:30 – 9:00 Śniadanie / w wybrane dni zapraszamy dzieci do wspólnego, kreatywnego przygotowania śniadania

9:00 – 10:00 Zajęcia kreatywne, wyjścia na dwór, zabawy ruchowe

10:00 -12:00 Zajęcia warsztatowe zgodnie z harmonogramem poszczególnego turnusu cz.1

12:00 – 12:30 Przerwa w zajęciach, zabawy ruchowe, czas na przekąskę

12:30 –14:00 Zajęcia warsztatowe zgodnie z harmonogramem poszczególnego turnusu cz. 2

14:00 – 14:30 Obiad (zupa i II danie)

14:30 – 15:30 Zajęcia kreatywne, wyjścia na dwór, zabawy ruchowe

15:30 – 16:00 Podwieczorek

16:00 – 16:30 Odbiór dzieci


qhotel

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – PONIEDZIAŁEK

WYCIECZKA DO BEST WESTERN PLUS Q HOTEL + WARSZTATY KULINARNE: NALEŚNIKI

Termin: 8.02.2016

Godzina: 10:00 - 14:00

Pierwszy dzień "Przygód małych kucharzy" upłynie pod znakiem wycieczki do Best Western Plus Q Hotel. Dzieci zwiedzą wnętrze, wszystkie zakamarki i tajemne przejścia w hotelu. Następnie wezmą udział w warsztatach kulinarnych w profesjonalnej hotelowej kuchni. Nauczą się przygotowywać idealne naleśniki, a także przygotują do nich dodatki w kilku wariantach.


wtorek

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – WTOREK

WARSZTATY KULINARNE: SPAGHETTI CARBONARA + TIRAMISU + QUIZ I CIEKAWOSTKI O WŁOSKIM JEDZENIU

Termin: 9.02.2016

Godzina: 10:00 - 14:00

Drugiego dnia kulinarnych podróży przeniesiemy się do ojczyzny makaronów - Włoch. Po wprowadzeniu do tematu kuchni włoskiej omówimy rodzaje makaronów, ich historię oraz ciekawostki z nimi związane. Wspólnie przygotujemy składniki do przyrządzenia dania głównego – spaghetti alla carbonara, czyli makaronu z gęstym sosem na bazie jajek, sera grana padano oraz wędzonego boczku. Następnie dzieci przygotują pyszny, kremowy deser – klasyczne tiramisu.


poniedzialek

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – ŚRODA

WARSZTATY TWÓRCZE + WARSZTATY KULINARNE: PIZZERKI Z WARZYWAMI

Termin: 10.02.2016

Godzina: 10:00 - 14:00

W środę dzieci samodzielnie upieką pizzę w wersji mini. Na początku przygotujemy ciasto drożdżowe oraz sos pomidorowy, obierzemy i pokroimy warzywa, którymi następnie dzieci przybiorą wyrośnięte spody do pizzerinek. Komponowanie dodatków do pizzy to świetna zabawa - każdy może wybrać swoje ulubione składniki.


sroda

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – CZWARTEK

WARSZTATY KULINARNE: ZUPA Z CHMURKAMI ORAZ PLACUSZKI Z BANANAMI I JABŁKAMI

Termin: 11.02.2016

Godzina: 10:00 - 14:00

Przedostatni dzień kulinarnych zmagań będzie zdecydowanie najsłodszy! Na początek wspólnie ugotujemy pyszną zupę truskawkowo-waniliową z pływającymi „chmurkami”. Daniem głównym będą placuszki z jabłkami i bananami, które po usmażeniu oprószymy cukrem pudrem.


piatek

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – PIĄTEK

WARSZTATY KREATYWNE: KULINARNE EKSPERYMENTY (TĘCZOWY WIR MLECZNY, MAPA SMAKÓW, “CHEMICZNE” JOJO) + WARSZTATY KULINARNE - PALUSZKI Z KURCZAKA W SEZAMIE, ZDROWE FRYTKI ORAZ SAŁATKA

Termin: 12.02.2016

Godzina: 10:00 - 14:00

Podczas warsztatów kreatywnych dzieci samodzielnie przeprowadzą atrakcyjne eksperymenty z wykorzystaniem produktów spożywczych codziennego użytku. Mali naukowcy będą mogli obserwować „chemiczne” jojo, tęczowy wir mleczny. Stworzą też własną mapę smaków. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci przygotują pieczone paluszki z piersi kurczaka w sezamie, zdrowe i chrupiące frytki z piekarnika oraz pyszną, kolorową sałatę z pomidorem, ogórkiem i papryką.


PARTNEREM FERII KULINARNYCH JEST Best Western Plus Q Hotel Wrocław

12347962_562318600584270_6073434824746253374_n

Prowadzący: Magdalena Żmich

absolwentka ogrodnictwa, która bardziej niż rośliny kocha tylko słodkie wypieki. Pasjonatka czekolady, uwielbiająca miksować, mieszać, piec i dekorować. Chętnie eksperymentuje w kuchni, ponieważ według niej nic nie dzieje się przypadkiem, a każdy deser tworzony z odrobiną miłości jest w stanie osłodzić innym życie

Cena:

490 zł

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin, Dubois 33-35A, Wrocław

ZAPISY ZAMKNIĘTE