Przygody małych kucharzy

29.06-03.07.2015, 7:30-16:30

Warsztaty kulinarne w Krzywym Kominie to seria 7 spotkań dla dzieci, poświęconych kulinariom. Podczas zajęć, organizowanych z dbałością o bezpieczeństwo, dzieci będą miały okazję doświadczyć niezwykłości związanych z kuchnią, z kolei rodzice – odkryją talenty swoich pociech! Warsztaty kulinarne przenoszą do świata przypraw, smaków i zapachów. W tym świecie rządzą dzieci, które na tydzień wcielają się w role szefów kuchni.

CENA:

1) 550 zł za tydzień

2) 110 zł za cały jeden dzień

3) Istnieje również możliwość zapisu na pojedyncze warsztaty (od 49 zł)

CENA OBEJMUJE:

Profesjonalną opiekę, wykwalifikowanych opiekunów przez 8,5h dziennie (od 7:30-16:30), fascynujące wycieczki i doświadczenia związane z kulinariami, interdyscyplinarne warsztaty kreatywne, których celem jest zafascynowanie dziećmi światem sztuki gotowania, gry i zabawy na świeżym powietrzu, 7 godzin dziennie kreatywnych zajęć,  ciepłe i zimne napoje oraz pełne wyżywienie (3 posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek).

PLAN DNIA WAKACYJNYCH WARSZTATÓW KULINARNYCH:

7:30 – 8:30  Czas na przyjście dzieci, zabawy integracyjne

8:30 – 9:00  Śniadanie / w wybrane dni zapraszamy dzieci do wspólnego, kreatywnego przygotowania śniadania

9:00 – 10:00  Zajęcia kreatywne, wyjścia na dwór, zabawy ruchowe

10:00 -12:00  Zajęcia warsztatowe zgodnie z harmonogramem cz.1

12:00 – 12:30  Przerwa w zajęciach, zabawy ruchowe, czas na przekąskę

12:30 – 14:00  Zajęcia warsztatowe zgodnie z harmonogramem cz. 2

14:00 – 14:30  Obiad (zupa i II danie)

14:30 – 15:30  Zajęcia kreatywne, wyjścia na dwór, zabawy ruchowe

15:30 – 16:00  Podwieczorek

16:00 – 16:30  Odbiór dzieci

___________________________________________________________________________

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – PONIEDZIAŁEK

FARTUCHY+ZASADŹ SOBIE ZIÓŁKO

Cena warsztatu: 59 zł Cena obejmuje wszystkie materiały wraz z fartuszkami

Cena za cały dzień:110 zł za jeden dzień

Termin: 29.06.2015

Godzina: 10:00 – 13:00

Wiek dzieci:  6-12 lat

Warsztat “Zasadź sobie ziółko” jest wspaniałą zabawą podczas, której dzieci będą wykonywały doniczki z materiałów recyklingowych. Połączymy przyjemne z pożytecznym, gdyż w pięknie wykonanych przez nas doniczkach zasadzimy ziółko: bazylię lub oregano. Warsztat dopełni przyozdabianie fartuchów kuchennych metodą sitodruku. Z takim przygotowaniem będziemy mogli zacząć naszą kulinarną przygodę.

ziolko

SITODRUK jest metodą, która  wywodzi się od metody druku szablonowego znanej na Dalekim Wschodzi od tysięcy lat. Na warsztacie zapoznamy się z tą metodą i wykonamy własne szablony, którymi następnie zadrukujemy bawełniane fartuchy.

Prowadzący: PANATO www.panato.org

UWAGA: Podczas warsztatów przewidujemy przerwę na II śniadanie i napoje. Dodatkowy koszt posiłku – 5 zł (płatne przed warsztatami). Jest możliwość przygotowania posiłku we własnym zakresie.

___________________________________________________________________________

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – WTOREK

SŁONECZNA ITALIA

Cena warsztatu: 49 zł Cena obejmuje wszystkie materiały

Cena za cały dzień: 110 zł za jeden dzień

Termin: 30.06.2015

Godzina: 10:00 – 14:00

Wiek dzieci:  6-12 lat

Tego dnia kulinarnych podróży przeniesiemy się do słonecznej Italii. Po wprowadzeniu do tematu kuchni włoskiej omówimy produkty potrzebne do przygotowania dań. Wspólnie przyrządzimy najbardziej znane i lubiane przez wszystkich potrawy z tej części Europy – typową pastasciutta, czyli makaron spaghetti z gęstym, domowym sosem ze świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii oraz truskawkowe tiramisu.

zdjecie3

Prowadzący: Magdalena Żmich – absolwentka ogrodnictwa, która bardziej niż rośliny kocha tylko słodkie wypieki. Pasjonatka czekolady, uwielbiająca miksować, mieszać, piec i dekorować. Chętnie eksperymentuje w kuchni, ponieważ według niej nic nie dzieje się przypadkiem, a każdy deser tworzony z odrobiną miłości jest w stanie osłodzić innym życie.

___________________________________________________________________________

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – ŚRODA

GRAFIKA NA TALERZACH + KUCHNIA FRANCUSKA  

Cena: 59 zł (2 warsztaty w jednej cenie) Cena obejmuje wszystkie materiały wraz z talerzem

Cena za cały dzień: 110 zł za jeden dzień

Termin: 01.07.2015

Godzina: 10:00 – 14:00

Wiek dzieci:  6-12 lat

Najpierw dzieci będą miały okazję stworzyć autorską, niepowtarzalną kompozycję graficzną na talerzach, wybierając gotowe motywy lub projektując autorskie wzory, a później na warsztatach kulinarnych przyrządzą dania dania kojarzące się z kuchnią francuską – popularne crêpes, czyli cieniutkie naleśniki ze słodkim twarożkiem oraz musem z owoców sezonowych. Dodatkowo przygotują pyszny, orzeźwiający napój – cytrynadę.

zdjecia11

Prowadzący:

Grafika na talerzach – Anna Specylak – ukończyła Akademię Sztuk Pięknych we Wrocławiu na wydziale ceramiki i szkła. Jako dodatkowy fakultet studiowała grafikę warsztatową w pracowni litografii. Po studiach założyła własną pracownię ceramiki artystycznej tworząc unikatowe rzeźby z gliny jak również użytkowe naczynia ceramiczne . Wykorzystuje wszystkie możliwe techniki ceramiczne – od toczenia na kole garncarskim przez odlewanie i odciskanie z form gipsowych jak ręczne lepienie i budowanie form. Zajmuje się też zdobieniem ceramiki metodą majolikową jak i kalkomanią ceramiczną. Sama projektuje i drukuje wzory stosowane do kalkomanii . Brała udział w wielu sympozjach ceramicznych ,między innymi w Wałbrzychu, Bolesławcu jak i w Estonii . Współpracuje z różnymi galeriami w Polsce i za granicą.

Kuchnia francuska – Magdalena Żmich – absolwentka ogrodnictwa, która bardziej niż rośliny kocha tylko słodkie wypieki. Pasjonatka czekolady, uwielbiająca miksować, mieszać, piec i dekorować. Chętnie eksperymentuje w kuchni, ponieważ według niej nic nie dzieje się przypadkiem, a każdy deser tworzony z odrobiną miłości jest w stanie osłodzić innym życie.

UWAGA: Podczas warsztatów przewidujemy przerwę na II śniadanie i napoje. Dodatkowy koszt posiłku – 5 zł (płatne przed warsztatami). Jest możliwość przygotowania posiłku we własnym zakresie.

___________________________________________________________________________

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – CZWARTEK

LETNIE ROZMAITOŚCI

Cena: 49 zł Cena obejmuje wszystkie materiały

Cena za cały dzień: 110 zł za jeden dzień

Termin: 02.07.2015

Godzina: 10:00 – 14:00

Wiek dzieci:  6-12 lat

Podczas czwartkowych warsztatów przygotujemy kolejną pyszną potrawę, która zachęci każde dziecko do jedzenia warzyw. Będzie to chrupiąca cukinia faszerowana mielonym mięsem, pomidorami i cebulą. Dzieci nauczą się jak prawidłowo przygotować, obierać i kroić warzywa. Dzień zakończymy deserem, który każdemu przywodzi na myśl smaki dzieciństwa – szyszki z ryżu preparowanego.

zdjecie4

Prowadzący: Magdalena Żmich – absolwentka ogrodnictwa, która bardziej niż rośliny kocha tylko słodkie wypieki. Pasjonatka czekolady, uwielbiająca miksować, mieszać, piec i dekorować. Chętnie eksperymentuje w kuchni, ponieważ według niej nic nie dzieje się przypadkiem, a każdy deser tworzony z odrobiną miłości jest w stanie osłodzić innym życie.

___________________________________________________________________________

PRZYGODY MAŁYCH KUCHARZY – PIĄTEK

KULINARNE EKSPERYMENTY  

Cena: 49 zł Cena obejmuje wszystkie materiały

Cena za cały dzień: 110 zł za jeden dzień

Termin: 03.07.2015

Godzina: 10:00 – 14:00

Wiek dzieci:  6-12 lat

Na warsztatach kreatywnych dzieci samodzielnie przeprowadzą atrakcyjne eksperymenty z wykorzystaniem produktów spożywczych codziennego użytku. Mali naukowcy stworzą m.in. tęczowy wir mleczny, mapę smaków czy „chemiczne” jojo. Podczas warsztatów z nauką gotowania przygotujemy klasyczne, polskie menu na letnie dni – leniwe pierogi ze słodką bułką tartą oraz koktajl truskawkowy.

zdjecia1

Prowadzący: Magdalena Żmich – absolwentka ogrodnictwa, która bardziej niż rośliny kocha tylko słodkie wypieki. Pasjonatka czekolady, uwielbiająca miksować, mieszać, piec i dekorować. Chętnie eksperymentuje w kuchni, ponieważ według niej nic nie dzieje się przypadkiem, a każdy deser tworzony z odrobiną miłości jest w stanie osłodzić innym życie.

Serdecznie zapraszamy!

Cena:

550 zł

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin

ZAPISY ZAMKNIĘTE