Slow food na talerzu: jagnięcina

17.05.2015, 13:00

Trzecie spotkanie z najlepszymi polskimi, sezonowymi produktami nadciąga! Tym razem pod batutą chefa Korczaka i jego gościa Arkadiusza Klimkiewicza przygotujecie doskonałą jagnięcinę. Trzecie spotkanie z najlepszymi polskimi, sezonowymi produktami nadciąga! Tym razem pod batutą chefa Korczaka i jego gościa Arkadiusza Klimkiewicza przygotujecie doskonałą jagnięcinę. To spotkanie na które zapraszamy nie tylko wielbicieli tego doskonałego mięsa ale również wszelkich sceptyków tego wykwintnego mięsa. Jeśli kiedyś spotkaliście się z niedobrą jagnięciną, to oznacza to tylko jedno – jacyś źli i niekompetentni ludzie odebrali Wam możliwość jedynych w swoim rodzaju kulinarnych doznań. Razem zmienimy to! Na spotkaniu dowiecie się gdzie i kiedy kupować najlepszą jagnięcinę oraz jak w jaki sposób zrobić dojrzewalnie w domowej lodówce i co dokładnie daje sezonowanie mięsa. Będziemy eksperymentować z częściami bardziej znanymi jak udziec, comber czy łopatka, a dla odważnych przygotujemy zaskakujące w smaku jagnięce podroby. Czas umilać Wam będzie doskonałe wino oraz duża ilość jadalnych kwiatów, którymi udekorujemy dania. To będzie kolejny obłędny dzień w Krzywym Kominie. Do zobaczenia!

MENU:

  • przystawka zimna: tatar z siekanych tataków z combra jagnięcego
  • przystawka ciepła: souvlaki z udźca jagnięcego z galaretką z zielonego ogórka
  • główne: łopatka jagnięca confit w tłuszczu gęsim
  • deser: domowe racuchy z gruszką marynowaną w tymianku

Prowadzący: Kuba Korczak

Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia. Juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju. Wieloletni działacz Slow Food Polska oraz Slow Food Youth zaangażowany w promocję niepowtarzalnych i nieodkrytych regionalnych smaków. Twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.

W kuchni działa jedynie na najlepszych produktach nie uznając żadnych kompromisów. Po 14 latach ściśle związanych z gastronomią obecnie zajmuje się głównie realizacją wydarzeń kulinarnych (warsztaty, pokazy, degustacje).Prowadzi konsultacje oraz rewolucje w obiektach związanych w branżą oraz szkoli ich kadrę. W wolnych chwilach robi wyjątkowe cateringi dla wyjątkowych ludzi oraz instytucji. Ponieważ nieustanne zróżnicowanie jest jego motorem napędowym bez przerwy podróżuje, poszukuje, odkrywa, poznaje.

Więcej na facebook.com/kubakorczakgotuje oraz kubakorczak.pl.

Prowadzący: Arkadiusz Klimkiewicz

Półfinalista pierwszej polskiej edycji Hell’s Kitchen. Zawodowy kucharz, pasjonat. Miał okazję zostać zastępcą Chefa Amaro w drugiej edycji Hell’s Kitchen. Gotuje zawodowo od 18 roku życia. Pracował w wielu polskich restauracjach i hotelach między innymi: andel’s 4*, Europeum 3*, Revello, Flaming & c.o., aktualnie jest zastępcą Marcina Piotrowskiego w Totomato w Warszawie. “Jesteś kulinarnym wariatem” -jak powiedział Chef Amaro,- “ale i takich ludzi nam potrzeba!”- dodał,tego się trzymam i nie ograniczam się w kuchni .„Na razie staram się ukształtować swój niepowtarzalny styl czerpiąc nauki od Marcina Piotrowskiego i innych Szefów, jeszcze o mnie usłyszycie!”

Cena:

160 zł

Miejsce wydarzenia:

CRZ Krzywy Komin

ZAPISY ZAMKNIĘTE